Husacina, ktorú pozná celý svet

Na dochrumkava prepečenej husacinke si každý rok v Slovenskom Grobe pochutnáva niekoľko desiatok tisíc hostí nielen zo Slovenska, ale aj ostatných krajín Európy
a ďalších kontinentov.

Slovenský Grob už v minulosti preslávili husacie hody a všetko čo k nim patrí – dochrumkava prepečená hus, mastené lokše, husacia pečienka a samozrejme výborné víno.

Všetko to paradoxne naštartovala hospodárska kríza začiatkom 20. storočia. Kedysi sa totiž na území obce a v jej okolí nachádzali jazierka a močariská s množstvom husí a kačíc. A kríza donútila miestne gazdiné, aby chovali husi nielen na osobnú spotrebu, ale aj na predaj. Postupne ich začali ponúkať pečené a ich odbyt začal rásť. Predávali sa na trhoch nielen v Bratislave, ale aj blízkom Pezinku a vo Svätom Jure.

Vznikla tak tradícia, počas ktorej sa každý piatok piekli husi v hlinených pekáčoch na chleba. Vďaka tomu získavali husi požadovanú zlatohnedú farbu a chrumkavosť kože. To všetko dopĺňala neodolateľná vôňa a lahodné husacie mäsko, ktoré sa rozplývalo na jazyku spokojných zákazníkov, ktorí postupne začali vyhľadávať túto delikatesu aj priamo v obci. Gazdinky si potom dávali piecť husi u miestneho pekára a hostili nimi svojich návštevníkov aj u seba doma, najčastejšie v obývačke. Neskôr si zadovážili vlastné pece a zriaďovali sa aj osobitné miestnosti pre hostí cestujúcich do Grobu za husacinou. Obvyklý bol aj predaj pečených husí ponúkaných popri ceste, autám, ktoré obcou prechádzali.

V roku 1964 vznikla v Slovenskom Grobe prvá reštaurácia, ktorá sa zamerala na grobské špeciality a počas totality bola jedinou v obci. Po zmene režimu v roku 1989 sa následne aj veľa „domácich“ prevádzok zmenilo na reštaurácie.

V roku 2001 vznikla ďalšia tradícia – vždy koncom leta alebo začiatkom septembra – sa otvára husacia sezóna v obci podujatím s názvom Deň otvorených dverí.

A od roku 2004 ho organizuje Cech husacinárov, ktorý združuje najlepšie reštaurácie s husacinou v Slovenskom Grobe.

[zdroj: Ľubomír Libič – Slovenský Grob – 1214 – 2014]

Aké víno zvoliť pri husacích hodoch?
Kde sa vzala tradícia husacích hodov?
VIAC O SLOVENSKOM GROBE
TIP – kam za husacinou:

Husacina & Penzión Karolína

Vajnorská cesta 2, 900 26 Slovenský Grob

tel.: +421 336 478 264
mobil: +421 905 478 264, +421 918 507 241
e-mail: info@penzionkarolina.sk

www.penzion-karolina.sk

REZERVÁCIA – HUSACIE HODY / OSLAVY / SVADBY